Täsmäkatselmuksella säästöjä

24 tammikuu 2022

Täsmäkatselmuksella säästöjä

Syksyn 2021 aikana tehtiin Peurungan kylpylään Suomen ensimmäinen Business Finlandin tukema Motivan mallin mukainen täsmäkatselmus. Täsmäkatselmus kohdennettiin kiinteistöjen energiatehokkuuteen, kuten valaistukseen ja veden kulutukseen. Lisäksi selvitettiin oman aurinkoenergian tuotannon potentiaali sekä muut energiansäästön ja hiilijalanjäljen pienentämisen mahdollisuudet. Täsmäkatselmuksen toteutti Benet Oy.

Peurungan veden kulutus on kylpylöille tyypillisen suurta, jolloin viemäriin valuu valtava määrä energiaa. Jätevesien lämmöntalteenotto on toistaiseksi vähän käytetty energiasäästökeino. Kehittynyttä tekniikkaa on tarjolla ja sillä mahdollista saada talteen valtaosa jäteveden sisältämästä energiasta. 

Täsmäkatselmuksen tuloksena löydettiin merkittäviä energiansäästö mahdollisuuksia ilman mittavia investointeja. Lisäksi toimenpiteillä saadaan pienennettyä Peurungan hiilijalanjälkeä siitäkin huolimatta, että alueella sijaitsevasta biolämpölaitoksesta tuleva lämpö on käytännössä päästötöntä.

Täsmäkatselmus on perinteistä energiakatselmusta kevyempi. Se on tarkoitettu pk-yrityksille, säätiöille ja seurakunnille. Täsmäkatselmuksessa määritellään tarkasteltavat osa-alueet, joiden energiankäyttö sekä säästöjen ja päästöjen vähentämisen potentiaalit selvitetään. Energiatehokkuuden parantaminen sekä kulutusten ja päästöjen vähentäminen on usein mahdollista ilman suuria investointeja. Paras kWh on käyttämättä jäänyt kWh.

Business Finlandin täsmäkatselmuksille myöntämät tukiprosentit ovat 40 % kustannuksista ja 50 %, mikäli on liittynyt energiatehokkuussopimukseen.

Jouni Järvinen

Energia-asiantuntija

050 528 9766

www.benet.fi