Lämpöpumput ja aurinkosähkö kiinnostavat nyt kotitalouksia - alueellinen energianeuvoja auttaa energiakustannusten hillitsemisessä

29 syyskuu 2023

Maksuton ja riippumaton energianeuvonta on tärkeä tuki vaihteleviin energiakustannuksiin sopeutuville kotitalouksille. Energiaviraston rahoittamaa neuvontaa on nyt tarjolla kuluttajille, pk-yrityksille ja kunnille vuoteen 2025 saakka. Tunnethan oman maakuntasi energianeuvojan?

Säästämällä energiaa ja siirtymällä uusiutuviin energianlähteisiin kotitaloudet paitsi hillitsevät ilmastokriisiä myös osallistuvat Suomen ja koko EU:n riippuvuuden vähentämiseen Venäjän fossiilisista polttoaineista. Kotitalouksille apua energiakysymyksiin on jo kolmen vuoden ajan tarjonnut maksuton alueellinen energianeuvonta, jota Energiavirasto rahoittaa.

- Alueellinen energianeuvonta on ollut menestystarina, energianeuvontaa saaneet suosittelevat neuvonnan hyvin korkealle, suositteluhalukkuus on ollut 4,2 asteikolla 1- 5, kertoo yli-insinööri Johanna Kirkinen Energiavirastosta.

Kaikissa Manner-Suomen maakunnissa toimiva energianeuvonta on kohdistettu kotitalouksille ja taloyhtiöille, kunnille sekä pk-yrityksille. Eniten yhteydenottoja tulee omakotitaloasukkailta, kerros- ja rivitaloista tulee joka viides kysymys. Kysymyksissä korostuvat erilaiset lämpöpumput sekä aurinkosähkö. Energian hinnan nousu kasvattaa myös energianeuvonnan kysyntää. Energiaviraston tilastojen mukaan kotitalouksien sähköstä maksama kokonaishinta nousi 25 prosenttia vuonna 2021, sähkölämmittäjien 35 prosenttia. 

Alueellinen energianeuvonta tavoittanut satoja tuhansia suomalaisia

Energianeuvonta on toiminut kaikissa Manner-Suomen maakunnissa nyt kolme vuotta. Tänä aikana energianeuvonnassa on henkilökohtaisesti neuvottu yli kuutta tuhatta kuluttajaa, kuntaa ja pk-yritystä energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisessä. Kampanjoiden avulla on tavoitettu satoja tuhansia suomalaisia. Alueellisen energianeuvonnan parissa maakunnissa työskentelee yli 40 henkilöä, energianeuvojien lisäksi viestintäasiantuntijoita.  

Vuonna 2021 energianeuvonnan tuella on säästetty arviolta kahdeksan gigawattituntia energiaa. Arvio perustuu neuvontaa saaneille kotitalouksille suunnattuun kyselyyn. Syksyllä 2021 yhteensä 160 kotitaloutta pyysi neuvontaa ilma-vesilämpöpumpuista. Öljylämmityksen ilma-vesilämpöpumppuun vaihtava säästää energiakustannuksistaan vuosittain noin 2 600 euroa, jolloin investointi on maksanut itsensä alle kuudessa vuodessa. Kun lämpöpumpun käyttöikä on vähintään 15 vuotta, taloudellinen etu on lähes 30 000 euroa kotitaloutta kohti öljylämmitykseen verrattuna.

Energiaviraston rahoittama energianeuvonta jatkuu vuoteen 2025 saakka

Tänä vuonna myönnetyn valtion lisärahan avulla alueellinen energianeuvonta jatkuu vielä kaksi vuotta, vuoden 2025 toukokuun alkuun saakka. Alkuperäinen neljän vuoden rahoitus neuvonnalle ulottui toukokuuhun 2023.

- Energiamarkkinoiden häiriöiden jatkuessa ja energian hintojen kehityksen ollessa epävakaata, on tärkeää, että kotitalouksille on puolueetonta ja maksutonta neuvontaa, joka auttaa sekä pienissä että suurissa energiaan liittyvissä kysymyksissä. Nyt varsinkin energian säästäminen ja tulevaan talveen varautuminen ovat tärkeitä teemoja kotitalouksille, jatkaa Kirkinen. 

Energianeuvontaa toteuttaa valtakunnallisesti Motiva Oy. Motivan viestintäpäällikkö Leila Timonen neuvoo kotitalouksia aloittamaan energiansäästön suunnittelun tutustumalla kansalaisille koottuun listaan energiansäästötoimista, jotka auttavat vähentämään energiankulutusta nopeasti. Mikäli kotitalouksissa ja taloyhtiöissä suunnitellaan remonttia kesäksi tai syksyksi, energiatehokkuuden parantaminen on nyt erityisen järkevä ratkaisu.

https://energiavirasto.fi/-/lampopumput-ja-aurinkosahko-kiinnostavat-nyt-kotitalouksia-alueellinen-energianeuvoja-auttaa-energiakustannusten-hillitsemisessa

Lisätiedot: 

  • Energiavirasto: yli-insinööri Johanna Kirkinen, johanna.kirkinen@energiavirasto.fi, puh. 0295 050 175
  • Motiva Oy: viestintäpäällikkö Leila Timonen, leila.timonen@motiva.fi, puh. 040 544 5992
  • Alueellinen energianeuvonta Keski-Suomi: Benet Oy